14 oktober Wereld Normalisatiedag


14/10/2020

Wat we kunnen leren van Wereldwijde Normalisatie

Vandaag is het Wereld Normalisatiedag (World Standards Day). Grote kans dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Terwijl we allemaal, elke dag (in)direct te maken hebben met het belang van normalisatie. 

Van je computer, het voedsel dat je eet tot aan de auto waar je in rijdt: normalisatie speelt een essentiële rol in het creëren van de goederen (en soms ook diensten) die je dagelijks tot je neemt / gebruikt. Het maakt ons leven makkelijker, denk bijvoorbeeld aan het feit dat vrijwel alle computers met elkaar kunnen communiceren of dat je bij elk willekeurig tankstation kunt tanken met één type auto. Maar, nog belangrijker, het maakt ons leven ook veiliger. Normalisatie wordt bijvoorbeeld ingezet om arbeidsrisico's te ondervangen, maar ook om voedselveiligheid te borgen. 

Elke jaar heeft Wereld Normalisatiedag een actueel thema. Vandaag staat in het teken van het milieu: ''Protecting the planet with standards''. De focus ligt op de bijdrage van normalisatie aan o.a. efficiënter energieverbruik, hergebruik van materiaal en het meten van duurzaamheid. Wil je meer weten of de thema's van voorgaande jaren bekijken, kijk dan hier.

Ook in je eigen werk, of misschien zelfs je privé leven, kan het waardevol zijn om normalisatie toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitsmanagement (ISO-norm 9001). Is het kwaliteitsmanagement geborgd, of sta je hier eigenlijk nooit bij stil? Aan te raden is om met een kritisch oog naar je werkprocessen te kijken. Je kunt dan gaan ontdekken op welke punten borging ontbreekt en normalisatie goed van pas komt. Leg je dit vervolgens vast in je processen, dan kan het (bijna) niet meer mis gaan.
Vergelijk het met je ''wasproces'' thuis. Wanneer je het hele proces doorloopt en cruciale stappen normaliseert (bijv. de wastemperatuur), zal geen kledingstuk meer gekrompen of verkleurd uit de wasmachine komen. 

Dus kijk vandaag eens om je heen en kijk hoeveel normalisatie je kunt ontdekken. Nog beter: kijk eens wat je zelf kunt winnen met normalisatie. 

Waarom riskeren, als je kunt normaliseren?

  • standardsday2020.png