De cockpit van de organisatie
De cockpit van de organisatie
Datum publicatie
2009 (5e druk)

Organisaties hebben een overzichtelijk managementdashboard nodig om hun prestaties te kunnen meten en analyseren. De Organisatiecockpit is zo'n dashboard. Het biedt elke organisatie de mogelijkheid om zijn eigen specifieke set prestatie indicatoren te ontwikkelen. Flexibiliteit en maatwerk staan voorop. De Organisatiecockpit kan worden gebruikt om de ontwikkelingen van het operationele proces te monitoren, maar ook om de realisatie van de strategie te volgen. Alle stappen om zelf een strategische en operationele cockpit te ontwerpen komen in dit boek uitgebreid aan bod.


Prestatiemanagement met behulp van scorecards

De Organisatiecockpit is een bedrijfskundig concept. Het maakt de wereld toegankelijk. Hoe moet het management een missie realiseren in een wereld volontwikkelingen en turbulentie? De organisatiecockpit laat zien hoe managers moeten balanceren tussen vastigheid en flexibiliteit. Voor vastigheid zorgen: focus op de besturingsopgave, robuuste kritieke succesfactoren en een stabiele set prestatie-indicatoren. Voor flexibiliteit wordt gezorgd door informatiesystemen die snel heringericht kunnen worden en de vaardigheid om de juiste operationele en strategische informatieplannen op te stellen.

Maar De Organisatiecockpit biedt meer. Voor het leveren van topprestaties is immers meer nodig. Die komen alleen binnen bereik door de juiste mix tussen control en commitment. Veel organisaties besteden overmatig aandacht aan control, maar juist door commitment aan te boren komt nieuwe energie vrij. Het ontwikkelen van commitment, zowel in de ontwerp- als uitvoeringsfase, krijgt dan ook veel aandacht.

De theorie wordt toegelicht met tal van voorbeelden, schema's en ervaringen uit de adviespraktijk van de auteur. Daarnaast bevat het boek uitgebreide casestudies van ProRail, Albert Heijn, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en van het Joint Strike Fighter project. Dat maakt het boek zowel voor ondernemers en managers, als docenten en studenten uitstekend toegankelijk.

Naar boeken overzicht
design: MooiMerk - realisatie: Lucus Websites