Herverdelen van eigenaarschap
Herverdelen van eigenaarschap
Datum publicatie
1e druk, 2016

Hoe zorg je voor een succesvolle omslag naar zelfsturende teams? Herverdeel en activeer eigenaarschap!


Werken in zelfsturende teams zorgt ervoor dat de vakmensen het eigenaarschap weer terug krijgen, zij zijn de specialisten. Het is hun vak. Daarom behoren zij het eigenaarschap over de uitvoering te hebben. Dat is nodig om het beste in de vakmensen naar boven te halen.

Jaap van der Mei neemt de lezer mee op ontdekkingstocht in de zorgsector, naar de overtuigingen achter zelfsturing en eigenaarschap. In het boek geeft hij antwoord op vragen zoals: Welke structuur heb je nodig als je gaat werken in zelfsturende teams? Hoe realiseer je de verandering (samen met je medewerkers)? Hoe gaan de nieuwe processen en taakverdeling eruit zien? En hoe borg je de kwaliteit?

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw zijn we volgens de auteur verstrikt geraakt in een manier van organiseren die veel kenmerken heeft van de Anglo-Amerikaanse model. We proberen op hiërarchische wijze alle aspecten van de zorg te beheersen en geloven dat dat kan. De zorg is steeds meer gericht op het voldoen aan de eisen van externe instituties, dan op de zorg voor de cliënt. Professionals zijn verworden tot mechanische uitvoerders van protocollen.

Dit boek geeft de lezer veel inzicht in het proces dat organisaties doorgaan tijdens de transitie naar zelfsturende teams. Zo’n omslag is bij uitstek een verandering die ‘tussen de oren’ van medewerkers plaatsvindt, het is niet afdwingbaar. Dit vraagt om een passende veranderkundige aanpak met als hoofdwet: de manier waarop je de verandering vormgeeft, hoort in overeenstemming te zijn met het beeld dat je na de verandering verwacht. 

Aan de hand van 22 vragen uit de praktijk laat dit boek je eenvoudig zien hoe je de omslag naar zelfsturing kunt maken. De focus ligt op de veranderende werkovertuigingen, maar tegelijkertijd geeft de auteur ook concrete handvatten. Zo gaat hij in op de optimale teamgrootte, de manier waarop teams de taken kunnen verdelen, en wat de nieuwe rol van leidinggevenden kan zijn.

Dit boek is een aanrader voor ieder wiens droom het is om het eigenaarschap weer terug te geven aan vakmensen zelf. Het geeft inzicht in de achterliggende werkovertuigingen van zelfsturende teams en biedt handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

Meer weten over herverdelen van eigenaarschap of de omslag naar zelfsturende teams? Vraag het Pieter Wolswinkel

Naar boeken overzicht
design: MooiMerk - realisatie: Lucus Websites