Succesvol Lean
Succesvol Lean
Datum publicatie
3e druk, 2017

Organisaties hebben moeite met het succesvol toepassen van Lean. Hoe moet het wel? De leestip van de maand 'Succesvol Lean' helpt organisaties 'the next level' te bereiken.


Overproductie; één van de acht verspillingssoorten volgens de Lean-filosofie, dat is waar ik direct aan denk bij het zien van het zoveelste managementboek dat over Lean verschijnt. Je kunt er boekenkasten mee vullen (voorraad). Waarom dan nog een boek? En nog een recensie hierover? Omdat, zo eenvoudig de Lean-tools in eerste instantie ook lijken, de meeste organisaties veel moeite hebben om Lean toe te passen vanuit de filosofie zoals het bedoeld is. En laat dat nu net de drijfveer van de auteurs zijn; ga verder dan alleen laag fruit plukken en kleine procesverbeteringen.

Op het eerste gezicht oogt het boek wat schools met het gladde papier en veel tekst. Het oog wil ook wat, maar dit boek moet het vooral van de inhoud hebben. En daarin voegt het wel degelijk wat toe. Sterk gebaseerd op jarenlange praktijkervaring biedt dit boek verschillende perspectieven op bijvoorbeeld continu verbeteren. Waar de meeste boeken zich sterk focussen op het uitvoeren van kaizensessies, richt dit boek zich ook op veranderingen op strategisch en tactisch niveau. Daarnaast is er veel aandacht voor de ‘veranderkant’ en de rol van medewerkers (HR-perspectief). 

In plaats van in theorie te vervallen heeft het boek een hoog praktisch gehalte, gericht op het duurzaam verankeren van de methode. Niet dat dat het doel is; lean is slechts een middel om de bedrijfsstrategie te realiseren en dat reikt verder dan de eigen organisatiemuren. Daarom is er ook een hoofdstuk aan Ketenmanagement gewijd. De stellingname luidt: je bent pas echt Lean als je in de hele keten ‘van zand tot klant’ streeft naar maximale waarde tegen minimale kosten. Daarvoor zijn ketenbrede afspraken en KPI’s nodig.

Dit boek laat zien dat als je als organisatie echt de volgende stap in Lean-ontwikkeling wil zetten, het aankomt op de intrinsieke bereidheid en commitment. Als je dan verder op reis gaat, biedt deze reisgids inzichten in de oorzaken van belemmeringen die je gaat tegen komen. Daarmee is dit boek geen ‘instapper’, maar wel een goede reisgids voor hen die al eens kennis hebben gemaakt met Lean en de ambitie hebben om het volgende level te bereiken.

Meer weten over de kracht van Lean? Vraag het Willem Spronk

Naar boeken overzicht
design: MooiMerk - realisatie: Lucus Websites