Toyota Kata
Toyota Kata
Datum publicatie
2013 (Ned. vert.)

Het boek ‘Toyota Kata’ van Mike Rother schetst de toegevoegde waarde van people management in organisaties die actief zijn met Lean. Het boek is gebaseerd op het basis principe dat Lean een cultuur is, een management filosofie, en geen simpele toolbox waaruit je zo nu en dan enkele tools selecteert. 


Rother gaat in op diverse tools die worden gebruikt bij het implementeren van Lean. Om deze implementatie succesvol te laten verlopen moet een organisatie 1. een visie (richting) hebben en 2. haar medewerkers bepaalde gedragsroutines aanleren. Rother noemt dit tweede punt een ‘Kata’. Kata is Japans voor vorm en is afkomstig uit de Japanse vechtsporten. Het verwijst naar ingeslepen patronen van beweging, oftewel routines.

In zijn boek beschrijft Rother 2 soorten Kata’s, de Improvement Kata en de Coaching Kata. De improvement Kata omvat het continu leren dat nodig is om de lean-tools te implementeren. De coaching Kata beschrijft de noodzaak om mensen te coachen bij het in stand houden van de verbeteringen in hun processen. Samen bepalen zij het succes om de target condition, een uitdagende, maar haalbare situatie, te bereiken. Teams leggen dus niet ineens het gehele pad richting hun vision af, maar gaan stap voor stap naar een volgend plateau op weg naar hun uiteindelijk doel. Op deze manier kan er adequater worden omgegaan met allerhande verborgen obstakels die het team gedurende hun reis tegenkomt.

Toyota Kata is een boek dat echt iets toevoegt aan het begrijpen van de meerwaarde van Lean en is geschikt voor zowel change managers als teamleden. Het boek neemt je mee in de toepassing van Lean technieken bij Toyota en helpt organisaties niet om Lean te worden, maar vooral om Lean te blijven.

Op zoek naar een interessant, goed geschreven en makkelijk leesbaar boek dat je een helder inzicht geeft in het ‘people-aspect’ van Lean. Lees het boek ‘Toyota Kata’!

Naar boeken overzicht
design: MooiMerk - realisatie: Lucus Websites