Klimaatverandering wordt een steeds groter probleem. Door het doorlopend breken van warmterecords en steeds zwaardere stormen is het besef in de maatschappij ontstaan dat bedrijven aan de slag moeten met duurzamer produceren. Daarom investeren bedrijven steeds vaker in technieken en inzichten die de 'environmental footprint' reduceren. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling hiervoor op het vakgebied Business Process Management is Green BPM. 


Lineair versus Circulair

In ons recente boek Procescanvas haalden wij deze maatschappelijke omslag al aan. Hoe zien wij onze verantwoordelijkheid voor Moeder Aarde en wat betekent dat voor de waardestromen? Zetten we grondstoffen om tot product dat eindigt als afval (lineair) of moeten we processen inrichten voor terugname en herwinning (circulair)?

Faster, Cheaper, Better... & Greener!

De Amerikaanse zakenman Michael Hammer vatte de kern van procesverbetering recent samen als faster, cheaper and better. Aan dit rijtje wordt nu greener toegevoegd. Onder maatschappelijke druk (en met de klimaatdoelstellingen in de hand) komt nu het belang van ‘groen’ nadrukkelijker de processen binnen. Dat betekent in het ontwerpen, doorlichten, analyseren en verbeteren van processen aandacht voor zaken als uitstoot, resourceverbruik en voetafdrukindicatoren.

Duurzamere Processen

Door met een duurzame blik te kijken naar je eigen processen, wordt inzichtelijk waar in de processen er grondstoffen en energie worden gebruikt en zijn organisaties in staat bronnen van verspilling te ontdekken en te elimineren. Om goed te kunnen analyseren waar 'groene' verspillingen plaatsvinden, wordt de basisstructuur van een proces (input-troughput-output) uitgebreid met de inputs ‘grondstoffen’ en ‘energie’ en de outputs ‘emissies’, ‘afval’ en ‘bijproducten’. Het proces zelf (de throughput) wordt gezien als het consumeren van grondstof en energie, of het modificeren van grondstof en energie tot emissie, afval of bijproduct.

Toepassing van dit model betekent het uitdrukken welke soorten in- en outputs voorkomen bij die activiteiten waar het consumeren van grondstof en energie aan de orde is. Het doel van model is inzicht bieden in welke activiteiten (CO2) -  emissies produceren. Daarmee ontstaat bewustzijn van de bestaande situatie en krijg je concreet grip op verbeteringen die je op dit terrein kunt aanbrengen. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Renco Bakker.

Leestip

Wil je meer weten over de opkomende uitdagingen in het ontwikkelen van groene processen en de methoden en technieken die je in kan zetten om dit te bereiken? Lees dan het boek Green Business Process Management - Towards the Sustainable Enterprise (klik op de knop hieronder). Dit boek van Jan vom Brocke e.a. is specifiek geschreven voor diegene die geïnteresseerd is in het begrijpen, ontwerpen en implementeren van 'groene' bedrijfsprocessen.

Green Business Process Management

  • green-business-process-management.jpg
  • green-bm-model.png