Conclusies jaarcongres procesmanagement 2017


06/12/2017

Benieuwd naar de conclusies van het Jaarcongres Procesmanagement 2017? Hieronder vindt u onze belangrijkste bevindingen:

  • Rol procesexpert verandert fundamenteel door technologische ontwikkelingen. Mens blijft echter cruciaal door zijn intuïtie en creativiteit (Hajo Reijers).
  • Run en change moeten twee aparte maar vaste agendapunten in elke organisatie zijn (Jacques Pijl).
  • Harkjes, functioneringsgesprekken en vergaderingen zijn overbodig. Ggewoon je werk doen en vertrouwen hebben in je werknemers is het devies (Allard Droste).
  • BV Nederland beschikt over veel potentie op het gebied van het managen van processen. Wat valt op: Dimensie 'besturen' van processen blijft achter bij het 'construeren'  van processen. Daarnaast scoren profit-organisaties duidelijk beter in procesvolwassenheid dan non-profit organisaties (Renco Bakker & Teun Hardjono).
  • Gezamenlijke visie essentieel om een complex project tot een succes te brengen. Voorbeeld is de integrale bouw van de A2 tunnel in Maastricht waarin de sleutelbegrippen verbinden, vertrouwen en vakmanschap voorop stonden. (Albert Gerrits).
  • Maak je team excellent door het aangaan van 8 commitments, met als geheim ingrediënt het vinden van de teamthermometer (Jean Daems).
  • Doe waar je bang voor bent en onthoud in je achterhoofd dat iedereen gelijk heeft in zijn emotie (Jan van Setten).

Met de boodschap Keep it Simple! werd donderdag 23 november het jaarcongres procesmanagement ingeluid en stonden er zo'n 175 congresbezoekers te poppelen om de ins en outs te horen van het managen van processen anno 2017.

Verschillende sprekers zijn de revue gepasseerd, zo adresseerde Hajo Reijers de door technologische ontwikkelingen fundamenteel veranderende rol van de procesexpert, met ook daarbij de geruststellende boodschap dat de mens cruciaal blijft door zijn intuïtie en creativiteit. Jacques Pijl nam het stokje over met zijn verhaal over Strategie = Executie, waarin hij benadrukte dat run en change twee aparte maar vaste agendapunten in elke organisatie zouden moeten zijn. Hierbij reikte hij een aantal handige tools aan waarmee iedere bezoeker de volgende werkdag al mee aan de slag kan.

Na wat ronddwalen op de informatiemarkt en de nodige koppen koffie verder, nam Allard Droste ons mee in zijn succesverhaal over de grote ommekeer in zijn organisatie. Met het onthullen van zijn geheim liet hij het thema van de dag misschien wel het meest tot zijn recht komen; harkjes, functioneringsgesprekken en vergaderingen zijn overbodig, maar gewoon je werk doen en vertrouwen hebben in je werknemers is zijn devies. Dit passievolle rode verhaal werd beaamd door Renco Bakker en Teun Hardjono die de blauwe kant van Allard zijn betoog treffend aan wisten te vullen met het debuut: De resultaten van het onderzoek Hoe horizontaal is Nederland.

Na de lunch was er ruimte voor de bezoekers om hun eigen verhalen te delen in de interactieve masterclasses, waarna een ander succesverhaal volgde van Albert Gerrits over de integrale bouw van de A2 tunnel in Maastricht. Jean Daems waagde zich daarna op het podium met de vraag aan het publiek of zij het Team of het Proces belangrijker vonden. Tot slot liet Jan van Setten aan niemand de kans om weg te dutten aan het einde van de dag, door zijn amuserende verhaal hoe om te gaan met mentaal gepensioneerde droeftoeters in organisaties. Met als gevolg dat iedereen lachend de zaal verliet om nog even na te praten met een borrel over de inspiratievolle dag.  

  • jcp17.png