Lekker en Lean thuiswerken met 5S


03/04/2020

Lekker en Lean thuiswerken met 5S

Aangezien velen van ons nu thuiswerken en met wat improvisatie een werkplek hebben moeten creëren, is het goed om de thuiswerkplek eens onder de loep te nemen. 5S is hiervoor een handige manier.

5S vormt een onderdeel van de Lean filosofie. Het omvat 5 stappen die van belang zijn om je werkplek opgeruimd en overzichtelijk te maken (en houden!). Dit klinkt misschien als een bijzaak, maar uiteindelijk zorgt een goed georganiseerde werkplek voor meer rust en productiviteit. Fijn voor jou en fijn voor het bedrijf!  

Dus, waar staat 5S voor?

Sorteren:   Alleen behouden wat echt nodig is. Overbodige zaken leiden alleen maar af en maken de werkplek onoverzichtelijk.

Schikken:   Georganiseerd opruimen. Zorg dat er sprake is van een logische indeling en plaatsing, zodat alles makkelijk en snel kan worden teruggevonden. Denk hierbij niet alleen aan de tastbare werkomgeving maar ook aan de digitale werkomgeving!

Schoonmaken:   Zorg ervoor dat je je werkplek schoon houdt. Niemand wordt blij van een vuile werkplek, het brengt onrust. Zo hoef je ook niet alles snel op te ruimen wanneer er opeens een collega belt via Skype ;)

Standaardiseren:   De dingen die goed gaan/bevallen kunnen worden gestandaardiseerd. Bijvoorbeeld: aan het eind van iedere werkdag alvast de documenten klaarzetten die je de volgende dag nodig hebt.

Standhouden:   Zorg dat je al het bovenstaande ook volhoudt! Om dit wat makkelijker te maken kun je bijvoorbeeld elke woensdag en vrijdag bovenstaande punten doorlopen om ervoor te zorgen dat je werkplek in orde blijft.

In de afbeelding rechts bovenin kun je een voorbeeld zien van een thuiswerkplek in de IST en SOLL situatie (klik om uit te vergroten).
Ik weet wel waar ik liever zou zitten…

Geraadpleegde bronnen:

https://www.sixsigma.nl/artikelen/5s-op-de-werkvloer/

https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/opgeruimd-werken-5s-model

  • 5s-thuiswerkplek.png