Process Mining geeft grip op het ''echte'' proces


15/12/2020

Verbeter het ''echte'' proces met Process Mining

In de praktijk is er vaak een verschil tussen het ontworpen proces en het proces zoals het ''echt'' wordt uitgevoerd. Process Mining biedt een analyse die kan helpen de brug te slaan tussen de gewenste situatie en de realiteit.

Voor het vastleggen van een to-be proces of het huidige ervaren proces zijn brownpapersessies een uitstekende methode. Het voordeel van deze gezamenlijke aanpak is dat er een gedeeld beeld wordt gecreëerd. De stakeholders van het proces werken gezamenlijk aan begrip en er komt zicht op duurzame verbetering. 

Process Mining is een zeer waardevolle aanvulling hierop. In de praktijk wordt het ontworpen proces namelijk regelmatig vergeten of omzeild. Met Process Mining breng je het ''echte'' proces haarscherp in beeld en kun je processen monitoren en verbeteren.

Met Process Mining kun je brede maar ook specifieke onderzoeksvragen beantwoorden, zoals:

  • ‘Welk deel van het proces biedt de meeste verbetermogelijkheden?’
  • ‘Hoeveel aanvragen moeten terug naar de verzender omdat ze incompleet zijn?’
  • ‘Zijn er cases in het proces die een niet toegestaan pad volgen?’

In veel organisaties zijn voldoende data beschikbaar in een CRM- of ERP-systeem om met Process Mining een nog mooiere procesontwikkeling mogelijk te maken. Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten? Neem dan contact op met Pieter van de Vliert, dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor uw organisatie.