Zet de proceseigenaren in het zadel


15/07/2019

Bij het begrip ‘proceseigenaar’ komen vaak diverse vragen naar voren zoals: ‘wat is en doet een proceseigenaar?’ en ‘welke vaardigheden en kennis heb ik nodig voor het uitvoeren van deze nieuwe rol?’. Behalve veel vragen is er vaak ook behoefte aan een kennisimpuls en coaching. Implementeren, besturen en verbeteren van processen is namelijk iets wat je moet leren.

Succesvol proceseigenaarschap vraagt om een gedeelde visie en geloof in ‘werken vanuit processen’. Ook is er helderheid nodig over de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe rol, in relatie tot de ‘bestaande’ organisatie.

Dit is het vertrekpunt om proceseigenaren te trainen in het succesvol verbeteren van processen. Dit gaat enerzijds over soft skills, zodat je ‘mensen in beweging krijgt’. Anderzijds over ‘hard skills’; het uitvoeren van grondige (LEAN) analyses van processen en knelpunten. Vervolgens gaan proceseigenaren de belangrijkste problemen oplossen, door de grootste oorzaken aan te pakken. Tot slot denk je samen na over de belangrijkste prestatie-indicatoren van het proces, hoe je deze meet, wat de norm is en hoe je bijstuurt.

Willem Spronk en Pieter Wolswinkel hebben een heel team van proceseigenaren in het zadel gezet tijdens een 3-daagse opleiding bij de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG HM). Interesse in een opleiding voor proceseigenaren? Vraag het ons.

  • 194699_procesmanagement-training.jpg