Simulatie als pressure cooker voor implementatietrajecten
Auteurs
Renco Bakker
Datum publicatie
nr 9, september 2003
Plaatsing
Controling
Thema/Onderwerp
Simulatie, Gaming, Implementatie, Verandermanagement,

Worstelt uw organisatie met de implementatie van een nieuw besturingssysteem, of met het opzetten van een nieuwe planning- en controlcyclus? Bent u als controller belast met het implementeren van de balanced scorecard, of een ander concept van performance management? Dan bent u ongetwijfeld bekend met het probleem dat de daadwerkelijke implementatie veel tijd kost.


S(t)imuleren van de beleidscyclus

Het uitdenken en ontwikkelen van een nieuwe systematiek is één ding, maar ervoor zorgen dat de organisatie er ook effectief mee gaat werken, is van een geheel andere orde. Als het niet lukt om de systematiek te laten beleven als een middel dat het management ondersteunt in de eigenlijke besturingstaak blijft het implementatieproces een rituele dans, of zelfs een bron van ergernis.

In twee dagen zijn vijftig mensen zich bewust geworden van hun 'onbewuste bekwaamheid' en hebben ze geleerd om in diezelfde twee dagen een flinke stap te zetten naar 'bewust bekwaam'. Een proces dat normaliter aanzienlijk meer tijd in beslag neemt. Simulatie werkt in die zin als 'pressure cooker'. Bovendien levert het inzicht op, dat de besturingssystematiek een middel is om gezamenlijke bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Meer publicaties van: Deze marktsector Deze auteur