Het procescanvas in de praktijk: een digitale GGD


19/02/2021


Het Procescanvas in de praktijk: een digitale GGD


Zoals een puzzel gemakkelijk lijkt op de doos, zo wordt het een stuk ingewikkelder als alle puzzelstukjes door elkaar liggen, of er niet zijn. Dat is nu precies het doel van het procescanvas: aan de gang gaan met de losse elementen en deze zo in elkaar passen dat het beeld compleet is, zodat je alles overziet.Een digitale GGD

Een Gezondheidsdienst staat bijvoorbeeld voor de uitdaging een digitaal zorgdossier te implementeren. Het maken van een procescanvas helpt hen om te zien welke processen dit raakt. Ook zien zij dat het niet enkel een ICT-systeemuitdaging gaat worden, maar dat de gevraagde gedragsverandering waarschijnlijk vele malen groter gaat worden. De organisatie laat zien wat voor hen de belangrijke elementen (processtappen uit het canvas) waren, en hoe zij die uiteindelijk in elkaar hebben gepast. 

Bekijk het ingevulde Procescanvas van een GGD hier.Wat is het Procescanvas?

Het procescanvas is een krachtig instrument voor het werken aan een betere organisatie. Het helpt je processen sneller, beter, goedkoper en verantwoorder te maken en te houden. In Procescanvas zijn alle twaalf bouwstenen voorzien van tips en technieken om met elke processtap aan de slag te gaan. 

Zelf aan de slag met het Procescanvas? 

Download een leeg Procescanvas via deze link.