De symbiose tussen processen en systemen


10/03/2020

De groei van de symbiose tussen processen en systemen

Processen en systemen hebben tegenwoordig een krachtige symbiotische relatie. Sterker nog, je mag processen en ICT-systemen wel als een siamese tweeling beschouwen. Ze ademen met dezelfde longen, voelen hetzelfde kloppende hart, en lopen altijd in dezelfde richting. Althans dat zou zo moeten zijn. In de loop der jaren is, vanuit de historie van BPM Consult, een prachtige groei te zien in de relatie tussen processen en ICT-systemen. Tijd voor een terugblik!

In 2013 spraken we nog van het vinden van de juiste verbinding omdat de werelden van de ICT en de organisatieprocessen nog zo ver uit elkaar lagen, twee parallelle werkelijkheden. Organisaties die aan de slag gingen met hun systemen, vertrokken daarom steeds vaker vanuit een solide basis van excellente proceskennis. Processen werden leidend voor de inrichting van de systemen. Door de focus steeds meer van binnen naar buiten te leggen, kon vervolgens ook de overstap van achterhaalde, verouderde applicaties naar klantgerichte systemen worden gemaakt.

Inmiddels kan geen systeem succesvol worden geïmplementeerd zonder dat goed is onderzocht wat de organisatieprocessen (lees: waardestromen) nodig hebben aan ondersteuning. Proces en techniek gaan daarom tegenwoordig vrijwel altijd hand in hand. De stap waar organisaties nu voor staan, is de kennis van excellente processen, systemen & onderliggende data en nieuwe analysetechnieken te bundelen om een excellente digitale klantreis te ontwikkelen. Process mining, big data analytics en block chains; de ontwikkeling gaat steeds verder door en versterkt daarmee de innige relatie tussen processen en systemen.

  • statistic-1820320_640.png